Parterapi

De fleste par kender det – parforholdet kommer af og til i krise

Parterapi – kan det hjælpe dig/jer?

De fleste par kender det – parforholdet kommer af og til i krise. Den ene part reagerer måske ved at blive sur. Og den anden ved at trække sig. Begge parter kan få følelsen af at være blevet ”kørt over”, føle sig magtesløs, handlingslammet og helt flad.

Der er gået hverdag i den

Jeg får mange henvendelser fra par, der oplever, at hverdagen, børn, arbejde og talrige pligter helt har kvalt gnisten og kærligheden i parforholdet. Det er ligesom noget der bare er sket over tid, og som man ikke har været opmærksom på. Pludselig går det op for en, at man er kørt helt fast i dårlig stemning, negativ kommunikation og i værste fald vrede og angreb.

Mere om parterapi

Mange par oplever, at det kun er hyggeligt (eller tåleligt) at være sammen med hinanden, når de samtidig er sammen med vennerne eller familien. I den situation er fokus ikke på hinanden, men på selskabet, som alle er interesserede i er godt. Men når parret er alene, er det tilbage i skænderier, bebrejdelser og frustrationer over den anden. Der er kort lunte og begge oplever, at samværet er anstrængt.

Vi forstår ikke længere hinanden

Måske føler I begge, at I har mistet både jer selv og hinanden og, at I ikke længere bliver forstået og anerkendt af den anden. Måske forsøger I at undgå den dårlige stemning eller dårlig kommunikation ved ikke at tale til hinanden, da det ofte ender galt.

Pludselig er I havnet i en situation, hvor det helt grundlæggende for at I eller for den sags skyld jeres familie kan fungere og trives ikke længere er til stede.

Vi er kørt helt fast

Hvis det har stået på i længere tid, risikere I at være kørt helt fast. I har sikkert begge to forsøgt at tage samtalen op og nå til enighed og alligevel ender det med, at den anden part ikke forstår. Jeres måde at kommunikere på gør hinanden kede af det eller frustreret.

For at ændre på jeres samlivskrise, er det helt afgørende, hvordan I ønsker at håndterer situationen. Det er ikke for sent at genopbygge kærligheden til hinanden igen.

Typiske tegn

Min partner arbejder hele tiden

Når det er svært at være sammen med ens partner, er det helt naturligt, at vi gemmer os i arbejde eller fritidsinteresser. Arbejdet og fx sport er trygt og sikkert og kan fungere som tilflugtssted, når der er problemer i parforholdet.

Vi er ikke enige om hvordan vi opdrager vores børn

Opdragelse og håndtering af børn er ofte noget, der skaber frustration og uenighed. Den ene part oplever, at det den anden kan ligefrem gøre skade på jeres børn.

Det sociale liv

Her kan der ske to ting. Bruger du flugt, eller har du slet ikke overskud til at være social og har trukket dig fra dine venner. Begge løsninger er uhensigtsmæssige og er et emne vi taler om og finder løsninger på i terapien.

Vores sexliv er gået i stå

Når parforholdet har problemer, ser vi ofte, at det går ud over sexlivet. Det giver næsten sig selv. Frustration, utilfredshed, trykket stemning, skænderi osv. er ikke ligefrem optakt til romantik i parforholdet. Alligevel kan der kan være tale om en grundlæggende forskel, hvor den ene part ser sex som en forudsætning for at parforholdet fungerer, og den anden ser, at parforholdet skal fungere før sex. Begge dele kan være rigtigt. Kommunikation og forståelse er vigtig i håndteringen af dette emne, som kan være svært at komme ind på for nogle.

Utroskab

Utroskab behøver langt fra at betyde, at den der er utro ikke længere elsker den anden. Der kan være mange årsager til utroskab som for eksempel brug for at blive bekræftet og trøstet. Dette sker som regel ikke for at såre ens partner.

Terapi kan hjælpe

I parterapi hos Open Mind får I mulighed for at tage med ud på en fælles rejse, hvor I ændrer på jeres nuværende tilstand, så I igen kommer til at anerkende hinanden og skabe samhørighed. Ovenstående eksempler er nogle af de mange udfordringer, parforholdet kan blive udsat for. Uanset den eller de konkrete udfordringer, så tager den metakognitive terapi udgangspunkt i hvilke ønsker I har for jeres parforhold. Vi graver ikke rundt i fortiden, men har kun brug for fortidens overskrifter for at kunne tage udgangspunkt i jeres nuværende situation. Herfra fokuserer vi på jeres ønsker, værdier og fremtid for jeres parforhold.

Vi har alle sammen et valg, er jeres valg at skabe forandringer i jeres parforhold, så vil vi meget gerne hjælpe jer på vej. Open Mind har bl.a. fået følgende tilbagemeldinger fra par efter et parterapi-forløb:

”Vi troede slet ikke det ville lykkedes. Vi kunne slet ikke forstå hinanden og var klar til at smide håndklædet i ringen. Vi ville bare væk fra hinanden, fordi det gjorde så ondt. Det var sidste skud i bøssen og heldigvis gjorde vi det. Alting har forandret sig.”

Hvordan?

”Vi synes det var meget behagelig at være hos dig, og vi har haft stor glæde af parterapi. Vi har lært meget om hinanden og har det dejligt sammen igen”.

”Vi er blevet meget mere bevidste om hvordan vi kommunikere. Når en af os kommunikerer på den gamle måde, er vi på en helt ny måde bevidst om og langt bedre til at stoppe det. Nu stoler vi på hinanden og på os selv. Så det går bedre og bedre og vi respekterer hinanden langt mere”.

Et parterapi-forløb er ikke nødvendigvis en langvarig affære. Når man først har kontaktet Open Mind, så har man allerede truffet den måske sværeste og vigtigste beslutning, nemlig at ville forsøge at skabe forandring i parforholdet. Der skal ofte små ændringer til i den måde I kommunikerer med hinanden på og møder og forstår hinanden, for at skabe store forandringer i parforholdet.

Efter terapien, vil jeres forskelligheder ikke fortsat være en belastning. I vil med den nye indsigt kunne tale om og kommunikere på en helt anden måde med hinanden. Gennem samtaleterapien skaber vi nye ”veje” i kommunikationen og i jeres forståelse af hinanden samt fjerner de gamle overbevisninger og fastgroede mønstre, der blokerede for et godt og sundt parforhold.