Uncategorized

Sådan undgår du energivampyrer eller narcissister

Sådan undgår du energivampyrer/narcissister

 Har du en relation, hvor du føler, at der sjældent er plads til dig? Handler jeres relation i virkeligheden om, at kun du skal tilfredsstille den andens behov? Oplever du, at personen kan finde på at vende ryggen til dig og udskamme dig for ikke at være god nok? Så har du måske mødt en følelsesmæssigt umoden person (narcissist, som kun vil ”dræne” dig.

Hvad er følelsesmæssigt umodne mennesker?

Et følelsesmæssigt umodent menneske/narcissist kan sammenlignes med en vampyr. I stedet for at suge blodet ud af dig, efterlader de dig energiforladt. De nyder at dræne andre både emotionelt og fysisk. De er barnlige og tager ikke ansvar for egne handlinger. I stedet lægger de ansvaret over på deres nærmeste.

Nægter at se egne fejl

Fordi de ikke er i stand til at se deres egne fejl, siger de aldrig undskyld. Deres manipulerende adfærd gør, at de har en evne til at vende enhver situation rundt. På den måde kan de overbevise dig og andre om, at det slet ikke er dem, der har gjort noget galt. Det kan derfor nemt blive dig, som ender med at være i tvivl,  sige undskyld og bede om tilgivelse.

Det følelsesmæssigt umodne menneske/narcissist vender ikke situationen bevidst, men de er simpelthen i den overbevisning, at det er dig og kun dig, den er gal med, fordi de ikke kan se og erkende, at de har begået en fejl.

Skaber ofte drama selv

Energivampyren nyder at være omgivet af lidt drama og konflikter, hvorfor de oftest skaber det selv. Et forhold til en følelsesmæssigt umoden person/narcissist indeholder derfor sjældent rolige øjeblikke.

Det er i øvrigt også sjældent, at de har særligt godt styr på deres økonomi og andre ting. Det er, fordi de er styret af impulser. De mærker kun deres egne behov og er ikke i stand til at udsætte dem.

Når de har så svært ved at udsætte deres egne behov, ender det derfor ofte med at være dig, der er nødt til at udsætte dine. Det betyder også, at de sætter deres egen nydelse foran alt andet – selv deres egen familie.

Sådan kommer de ind på livet af dig

Med alle de negative karaktertræk, kan man spørge sig selv, hvorfor nogen nogensinde skulle blive venner med en sådan person? Problemet er, at der kan gå længe, før de viser deres sande jeg.

Følelsesmæssigt umodne personer/narcissist har det med at være utroligt charmerende og indbydende i starten. De giver dig opmærksom og vil gerne tæt ind på livet af dig, så du med tiden føler dig knyttet til dem.

I starten får du gaver og de tilbyder at hjælpe

Narcissisten giver dig gaver og tilbyder hjælp og tjenester, så du ret hurtigt føler, at du står i gæld til dem. Det kan let føre til, at de rette forventer, at du senere gør, som de ønsker. De vil i det mindst kunne være meget utilfredse med, at du ikke giver tilbage, og de vil tydeligt gøre opmærksom på hvor meget de hjælper uden at få igen.

Når de føler sig svigtet

Hvis du tvivler eller nægter at ”adlyde”, bruger de deres manipulerende adfærd til at give dig skyldfølelse. På den måde kan de let blive en følelsesmæssig eller økonomisk byrde for dig, fordi de elsker at minde dig om alt det, de har gjort for dig – de har ofret så meget for dig!

De kan blive så fornærmede over, du ikke har indfriet deres behov eller, at du har takket nej til noget, de ønskede, at de uden varsel afbryder kontakten i månedsvis. Herefter kan de kan kontakte dig igen og gøre som om intet var hændt, og at alt er som var det i går I sidst talte sammen sidst. Alt er fint, og som det var før du blev vendt ryggen til.

Der er ingen sund kontakt eller samvær med en følelsesmæssigt umoden person/narcissist. Derfor skal du væk så hurtigt som muligt.

Hvad en følelsesmæssigt umoden person vil have af dig

En følelsesmæssigt umoden person/narcissist elsker og lever af at være i centrum. Derfor skal samtaler som oftest omhandle dem. De tager altid ordet og kan som det mest naturlige være overlegne og dømmende over alt og alle. Du skal give dem omsorg og opmærksomhed. De ønsker, at du beundrer dem og giver dem den kærlighed, de selv ikke er i stand til at give andre. Du skal give komplimenter for at fordrer deres ego. Alt det skal du gøre uden at forvente at få noget igen.

De er afhængige af dem der giver mest omsorg

De er i virkeligheden dybt afhængige af andre, og prøver du at slippe væk, vil de prøve at holde dig fast ved at vække din dårlige samvittighed, så du ikke forlader dem. Lykkedes dette ikke, ændre deres adfærd sig så du slet ikke kan forstå, at andre mennesker kan opføre sig på denne måde. De er meget urimelige, udskammer dig, straffer dig.

Så snart du stopper med at ”fodre” dem, så overfører de deres umodenhed og usikkerhed på dig ved at klage, nedgøre og på alle måde ødelægge dit selvværd.

Den følelsesmæssige umodne person/narcissisten ønsker at føle sig hævet over andre, og derfor elsker de at gøre opmærksom på andres fejl. Jo længere du har haft dem tæt ind på livet, jo mere kommer de til at kritisere dig. På den måde manipulerer de dig til at føle, at de gør dig en tjeneste ved at være sammen med dig.

Nægter at lytte til dig

En følelsesmæssigt umoden person/narcissist tåler ikke at blive irettesat eller kritiseret. Dine oprigtige og velmenende råd, anbefalinger og dine egne holdninger praller af på dem. De nægter nemlig at ændre adfærd, fordi de nægter at erkende egne fejl og deres virkelige svaghed.

Du skal derfor forstå, at forsøg på at få dem til at se deres egne fejltagelser ikke virker. Helt enkelt interesserer det dem ikke. Derfor er det vigtigt fra starten at være opmærksom på, at du intet kan gøre for at få dem til at ændre adfærd. Uanset hvad du siger, vil de fortsætte med deres destruktive adfærd. I stedet for at forsøge at få dem til at lade være med at såre andre, skal du væk fra dem så hurtigt som muligt.

Pludselig forsvinder narcissisten bare

Selvom de er afhængige af andre, har de det også med pludselig at forsvinde, hvis de finder et bedre eller mere interessant bytte. Samtidig ender deres forsvinden igen med at suge energien ud af dig. Især hvis du længe har haft dem tæt ind på livet. Måske vender de tilbage, og måske gør de ikke. Hvis de opsøger dig igen, er det kun, hvis de igen har brug for dig.

Det vigtige at forstå er, at den følelsesmæssigt umodne person/narcissiten ikke føler noget ansvar. De skænker ikke andres følelser en eneste tanke, hvilket er hvorfor de kan forlade dig fra den ene dag til den anden.

Hvis energivampyren/narcissisten er i din familie

Hvis den følelsesmæssigt umodne person, energivampyen, narcissiten er en forælder eller søskende, kan det være stort set umuligt  at undgå dem og deres manipulerende adfærd. Derfor skal du være ekstra opmærksom på, at du ikke giver efter for dem.

Hvis det er dine forældre eller søskende, ved du det forhåbentligt allerede. Du har måske kunnet mærke det på dem længe. Som barn forstår man det sjældent, men efter du er blevet voksen, er det måske gået op for dig.

Du har lagt mærke til, at de altid har prøvet at styre dig, altid har givet dig skyldfølelse over dine fejl, og at de sjældent har givet dig omsorg. Omvendt har de altid forventet, at du skulle være der for dem. Hvis en af dine forældre er en følelsesmæssigt umoden person, kan det ofte vise sig via, at de nedgør dig, og altid minder dig om de gange hvor du fejlede, eller på anden måde gjorde noget forkert. De fortæller eller indikere ret tydeligt, at du ikke er god nok. Derimod bliver du sammenlignet med andre, som de mener, du burde være mere som.

Hvis det er din mand eller kone som er narcissist

Her beskriver jeg at manden er den følelsesmæssige umodne person, men det kunne lige så godt være omvendt.

Han vil altid vælge en kvinde der giver komplimenter og han vil i starten også give dig en masse komplimenter og måske give dig blomster eller invitere på hyggelig middag. Han har nemlig lært, at den adfærd gør, at han får dig fanget i hans spind.

Narcissiten vil ALTID vælge en kone der fodre hans ego.

Han mener helt oprigtigt, at hans karriere er langt vigtigere end dit arbejde. Hans karriere er langt vigtigere end dine og jeres børns behov, følelser og ønsker.

Du skal støtte ham i alt hvad han gør, du skal sætte ham før både dig og børnene, og du skal have lyst til at vie dit liv til ham og altid sætte ham og hans karriere først.

Når jeg skriver karriere, så betyder det ikke nødvendigvis, at han er direktør i en kæmpe virksomhed. Det betyder, at han ikke bare har et arbejde, han har et meget vigtigt arbejde og han er uundværlig på sit arbejde, hvilket han også ofte fortæller dig om.

Du skal have brug for ham

Han har brug for at finde en kone som har brug for ham, og du skal tydeligt vise, at du har brug for ham og bekræfte din taknemmelighed når han har hjulpet dig.

Han elsker at gå og vide, at du har brug for hans hjælp og derfor trække han den længst muligt med at give dig den hjælp du har bedt om. Når han udskyder det at hjælpe dig, kan han gå og få det godt med sig selv ved følelsen af, at du har brug for ham og er afhængig af ham.

Når du ikke længere beundre ham og siger fra

I det øjeblik du bestemmer dig for at prioritere dig selv eller børnene før ham, eller at du beder om støtte, omsorg eller hengivenhed fra ham, så bliver han såret og fornærmet.

  • fordi han helt oprigtigt mener, at du er forkert på den
  • at han gør en masse for sin familie
  • at du er utaknemmelig
  • at du burde kunne forstå, at hans karriere kommer før dit arbejde.
  • At han altid er der for dig og børnene så du er ond mod ham.

Hvordan du kan passe på dig selv

Hvis du har et forhold til en følelsesmæssigt umoden person, kan det efterlade dig med psykiske sår. Det kan dræne dig, og du kan med tiden miste følelses af, at du styrer dit eget liv. De kan nedbryde dit selvværd og gøre dig følelsesmæssigt afhængig af dem.

Jo længere du har været tæt på en følelsesmæssigt umoden person desto værre er det.

Det egentlig spørgsmål, du skal stille dig selv, hvis du er i tvivl er:

Har jeg mere energi efter, jeg har været sammen med personen?

Hvis du føler dig drænet og mere utilpas til mode, efter du har været sammen med personen, skal du så bryde kontakten så hurtigt som muligt eller skal du lærer at beskytte dig selv?

Når et familiemedlem er følelsesmæssig umoden

Hvis det er en i din familie, er det oftest ikke muligt fuldstændig at bryde kontakten, men der er stadig måder, hvorpå du kan slippe fri af deres manipulation.

Men det kan være svært at slippe fri af følelsesmæssigt umodne personen. Især hvis det er en, som du har tæt ind på livet og føler dig afhængig af.

I sådanne tilfælde skal du ikke være alene. Du har brug for at tale det igennem med nogen; én som kan se situationen udefra. Du har brug for hjælp til at sætte dig selv fri og værktøjer til at beskytte dig selv fremadrettet. Og hvis de har fyldt i dit liv længe, skal du have hjælp til at genopbygge dit selvværd og troen på dig selv.

Ingen relation i dit liv bør få dig til at få det værre med dig selv, uanset hvem de er.

Genkender du dig selv i teksten her, så kontakt Open Mind, så vi kan hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *