Metakognitiv Terapi

Metakognitiv terapi er en ret ny terapiform som kan anvendes

til behandling af de fleste psykiske lidelser.

Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi er en ret ny terapiform som kan anvendes til behandling af de fleste psykiske lidelser. 

I Metakognitiv terapi er det oftest ikke nødvendigt at tage medicin eller blive sygemeldt for at du kan komme dig over det psykiske ubehag du har, om det er stress, angst, depression eller andet. Det afhænger selvfølgelig af hvor sent du opsøger en metakognitiv terapeut, men oftest er den metakognitive behandling i sig selv nok til at få dig ud af de fængslende tanker og tilbage til den du var.

Hvorfor er vi så begejstret for metakognitiv terapi hos Open Mind

Ganske kort så er forskellen mellem den nyere metakognitive og den mere klassiske kognitive tilgang følgende.  Begge metoder har fokus på vores tænkning og at vores tanker påvirker det vi føler, smat påvirker hvilke tanker vi gør os om vores tanker.

Det bedste ved det hele er, at vi mennesker er bevidste om vores tænkning og derfor også har mulighed for at regulere det vi giver opmærksomhed.Det er ik ke så vigtigt HVAD du tænker, men det er vigtigt at arbejde med HVORDAN du reagere på det du tænker. 

I kognitiv terapi har man fokus på at ændre dine tankemønstres indhold og på den måde handler anderledes, hvorimod metakognitiv terapi har fokus på, at du skal give dine bekymringstanker og grublerier mindre opmærksomhed.

Du skal ikke forsøge at standse tankerne. Du skal ikke forholde dig aktivt til dine tanker ved at forsøger at skubbe dem ud af dit sind. Det at forsøge at skubbe tankerne væk er noget helt andet end at lade tankerne være. Når du har lært at lade tankerne være, så giver du teknikkerne (som du lærer i terapien,) lov til at virke efter hensigten.

Metakognitiv terapi og angst

 

Martin er 18 år og ved at tage en uddannelse.

Martin er fuldstændig tappet for energi. Han føler sig presset af skolen. Der er mange lektier og Martin er i tvivl om, han er dygtig nok, kan gennemføre uddannelsen, aldrig får en uddannelse og han føler nogle gange, at han er ved at blive skør af alle disse tanker.

Han studerer rigtig meget, da han har brug for at blive bekræftet i, at han kan klare uddannelsen og kan huske det faglige stof. Han kæmper hver eneste dag med tanker, forsøger at finde svar, søge beroligelse og ender nogle dage med angstanfald og efterfølgende fuldstændig udmattelse.

Hvad vi ikke arbejder med i den metakognitive terapi

Vi graver ikke rundt i fortiden og vi beder dig heller ikke lave en tidslinje med alle de situationer der har været følelsesmæssige vanskelige for dig i gennem livet. 

Vi arbejder med din her og nu situation g ændre på dine uhensigtsmæssige strategier, overbevisninger og forestillinger om hvordan du passer bedst på dig selv. 

Vi arbejder ikke med, at du hele tiden skal mærke efter hvordan du har det.

Hvordan Louise slipper sine reaktionsmønstre med metakognitiv terapi?

Louise går ret ofte i CAS (cognitive attentional syndrome) Det betyder, at Louise aktiverer et kognitivt adfærdsmønster som vi i metakognitiv terapi kalder CAS. Det betyder, at Louise bliver låst fast i sine tanker og følelser og ikke selv kan komme fri af tankerne og følelserne igen.

Vi kender sikkert alle sammen en situation, hvor vi gør noget forkert og gentager samme fejl eller adfærd igen og igen. Dette skyldes at vi er følelsesmæssigt kapret og slet ikke kan komme ud af den fastlåste situation.

Jeg kan i hvert fald selv genkende det, når min PC ikke virker, eller jeg ikke kan finde ud af at få den til at gøre det, som jeg gerne vil.

Det føles ubehageligt og man mærker ret hurtigt en frustration, afmagt, vrede, opgivenhed og andre reaktioner som kan være ubehagelige, nogle gange pinlige at indrømme efterfølgende, men ikke desto mindre fastlåste reaktionsmønstre som vil være virkelig befriende at slippe fri af.

Få simple ændringer og øvelser kan faktisk ændre alt og derfor er metakognitiv terapi så effektiv og giver så god mening. Louise udstyres med en række værktøjer som bruges til selvhjælp.

Metakognitiv terapi i Roskilde

Vi har en lille klinik i Roskilde centrum bestående af terapeut, psykolog, coach og to diætister. Fælles for os alle er, at vi baserer vores samtale på det metakognitive. Har du oplevelsen af, at livets udfordringer er ved at vokse dig over hovedet og du mister dig selv? Så lad os tale sammen. Vi giver dig viden og redskaber så du får det bedre og oplever, at du bestemmer hvordan du navigere i din hverdag. Vi tilbyder gruppeforløb og 1:1 samtaler.  

Metakognitiv terapi online

Uanset hvilke behandler du vælger, så kan forløbet foregå online. Vi ved hvor svært det er at få hverdagen til at hænge sammen og online sessioner giver flere muligheder og spare dig for en masse tid. Online sessioner er eksploderet de seneste år og det skyldes, at vi oplever, at en personlig session ikke er afhængig af at vi sidder fysisk overfor hinanden, men sagtens kan lade sig gøre online.  

Vi har også er erfaret en anden meget vigtig ting, nemlig, at det er langt lettere at fastholde ens mål, få støtte til den og ikke blive forhindret i at gennemfører forløbet, når det foregår online og du kan sidde hjemme i din stue eller på kontoret.