blog posts

Når vi lyver for meget

Vi lyver allesammen

Vi lyver alle sammen lidt eller omgås sandheden, om man vil. For nogle har løgnene taget over og er blevet en livsstrategi, bevidst eller ubevidst. Det er blevet en vane, en nødvendighed, et livsvilkår. Du fortæller dig selv, at du vælger den nemme eller mest behagelige løsning hver gang du lyver. Det er sikkert gået op for dig adskillige gange, at den umiddelbare nemme og mest behagelige løsning med at lyve, oftest ikke er den bedste løsning.

Årsagen til dine løgne

Når du ønsker at ændre din vane med at lyve, er det vigtigt først at kigge på årsagen til dine løgne. Årsagen gør ikke løgnene okay, men du har brug for at forstå dig selv og dine handlemønstre, for at kunne ændre på dem. Det første skridt på vejen til at slippe dine løgne, er derfor at forstå, hvorfor du lyver, og hvordan du er fanget i overbevisningerne og troen på, at løgnene hjælper dig og beskytter dig.

Der er en grund til at du lyver

Der er altid en grund til at du lyver. Det kan være lavt selvværd, frygten for at andre ikke kan lide dig, hvis du fortæller sandheden, at du ikke er god nok eller, at du har svært ved noget, men ikke kan fortælle det til andre.

Du tror det er nødvendigt at lyve

Du fortæller dig selv, at det er nødvendigt at lyve, for at undgå smerten og nederlaget ved at være ærlig. Det er ikke sikkert, du selv kender grunden, men du er blevet god til overbevise dig selv om, at det er nødvendigt for dig at lyve.

Du er efterhånden blevet så god til at overbevise dig selv om nødvendigheden af at lyve, at du ikke tænker over, hvor ofte du lyver.

Bange for at blive afvist

Dine overbevisninger er blevet kraftfulde og stærke og har fulgt dig og overbevist dig i årevis.

Puha, det var godt jeg løj netop her, ellers var jeg kommet til at mærke følelsen af svigt, nederlag, eller afvisning. Måske ville mine kollegaer ha´ opdage, at jeg havde begået en fejl, eller jeg ville skuffe mine forældre, eller mine venner ville blive vrede på mig.

Dine løgne såre andre

Vi taler ikke om de små hvide løgne der handler om din vægt, alder, sexlivet eller din økonomi. Vi taler om de situationer hvor andre stoler på dig, regner med dig og har et indtryk af hvem du er, ud fra det du fortæller om dig selv.

Fortæller du din familie historier om hvor fantastisk dygtig du klare dig på arbejdspladsen, hvor uundværlig du er, og hvordan du gang på gang kommer med geniale ideer til chefen.

Lyver du overfor veninder ved at fortælle om din fortid som fantastisk og perfekt. Aflyser du aftaler med dine veninder med påskud om at være syg, men i virkeligheden bare ikke har lyst eller overskud den pågældende dag. Fortæller du om tilfældige møder med mænd/kvinder der ser helt fantastiske ud og som åbenlyst flirter med dig – håndværkeren, skitræneren, chefen m.m.

Hvorfor du fortsætter med at lyve

Fordi du undertrykker eller benægter at du lyver, og fordi du hele tiden har positive overbevisninger, der gør, at du fortæller dig selv, at det er godt og nødvendigt at lyve. Du lyver af egoistiske grunde for ikke at blive kritiseret eller afvist. For ikke at fremstå som svag, forkert og utilstrækkelig. Når du lever i løgnen, så spænder du ben for dig selv. Du fjerner dig fra virkeligheden. Til sidst er du så filtret ind i løgnene, at det er svært at skelne mellem virkelighed og løgn.

Når du beslutter dig for ikke at lyve mere

Når du skal stoppe med at lyve, er det som med alle andre dårlige vaner her i livet. Det tager tid. Du skal flere gange i livet give slip på uhensigtsmæssige vaner, som du tror hjælper og beskytter dig. Tanker der overbeviser dig om, at hvis du lyver, så kan omgivelserne bedre lide dig og hvis du fortæller sandheden, så afviser de dig eller bliver vrede på dig.

Du får det fysisk dårligt

Hvis du begynder at holde fast i sandheden, vil din krop og dit sind stritte imod, den vil i starten reagere med angst og utryghed. Du har løget i alle disse år, fordi du troede, det beskyttede og hjalp dig. Dette skal du give slip på. Din krop og dit sind kan ikke lide ændringer uanset om ændringerne er hensigtsmæssige eller uhensigtsmæssige. Dit sind vil derfor reagere med ubehagelige følelser og kropslige reaktioner som rysten, trykken for brystet og kvalme.

Inderligt ønske om ikke at lyve

De fleste har et inderligt ønske om at stoppe med at lyve, men kan simpelthen ikke lade være, netop fordi kroppen reagere som den gør. Det føles så ubehageligt, at vi overbeviser os selv om, at det er bedre at lyve, blot for at slippe for ubehaget.

Dine løgne hjælper dig ikke

Det er også energikrævende, fordi din hjerne skal være opmærksom på de situationer, hvor du normalt lyver. Nu skal din hjerne til at gøre noget andet. Du kommer på den ene side til at bruge energi på at være opmærksom og gøre noget andet og samtidig frigør det en masse energi, fordi du ikke skal bruge energi på at have dårlig samvittighed, undgå at din løgn bliver opdaget eller bruge energi på at fortælle dig selv, hvor uduelig og utilstrækkelig du føler dig.

Første skridt væk fra løgnene

Første skridt på vejen er erkendelse. Du kan ikke ændre noget, du ikke vil erkende.
Når du ønsker at holde op med at lyve, så vil jeg meget gerne hjælpe dig til en ny og ærlig version af dig.

Opdag en ny styrke og kraft

Du vil opdage en ny styrke hos dig selv, du ikke anede, at du havde. Dit selvværd vil blomstre, du vil kunne ranke ryggen og nyde synet af dit eget spejlbillede. Det er en krævende, men samtidig fantastisk udvikling du skal igennem.

Vi her hos Open Mind glæder os til at guide dig hele vejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *