blog posts

Træt af lavt selvværd

Når dit selvværd bremser dig

Føler du, at du ikke er nok værd? Dømmer du dig selv og dine handlinger? Føler du, at det ofte kan være svært at præstere? Mangler du troen på dig selv i hverdagen? Så er du ikke alene. Hver femte dansker døjer nemlig med lavt selvværd.

Selvværd er på mange måder den historie, vi fortæller om os selv til os selv. Det er en historie, som konstant genfortælles og kan ændre sig i takt med alt, der foregår i vores liv. Ofte er man bare ikke sin histories bedste fortæller…

Når troen på dig selv svigter

Du kender det måske. Du skal til at præstere og virkelig vise, hvad du kan. Måske skal du til eksamen, holde en tale eller lave en vigtig præsentation på arbejdet.
Pludselig slår det til. Din mave slår knuder. Du får det varmt. Alverdens negative tanker dukker op i dit hoved, dit hjerte vil ikke stoppe med at banke, og du begynder pludselig at tvivle på dig selv. Der er tale om mere end bare lidt nervøsitet…

Sådanne fysiske og mentale reaktioner på at skulle præstere dukker måske kun op i dit liv, når du skal noget meget bestemt, men alligevel kan du føle, at det går udover dit generelle syn på dig selv.
Uanset hvad, der tynger dit selvværd, kan vi hjælpe dig med at opbygge det og troen på dig selv igen. Hos Open Mind hjælper vi dig med at genfortælle din egen historie.

Studerende på 17 år.

Jacob er 2.g’er på gymnasiet. I folkeskolen havde han det godt socialt og var glad for at gå i skole. Nu synes Jacob, at han er kommet dårligt fra start på gymnasiet. Han har haft svært ved at falde til.

Jacob føler sig anderledes end de andre. Det er som om, han er et helt andet sted, og at ingen forstår ham. De andre synes sikkert også, at Jacob er både kedelig, underlig og sær.

Det værste tidspunkt i skolen er pauserne. Jacob ved aldrig, hvad han skal gøre af sig selv. Minutterne virker let som timer, når man bare sidder for sig selv.

På det sidste er han begyndt at overveje, om gymnasiet overhovedet er noget for ham, men på samme tid er han bange for ikke at kunne få en ’ordentlig’ fremtid.

Hans forældre fortæller ham, at det er vigtigt, at han får et godt snit, så alle døre efterfølgende står åbne. Samtidig føler han, at hans motivation bliver kvalt, og at de mange forventninger stresser ham. Han overvejer at droppe ud, tage et sabbatår og vente på, at han får det bedre.

Måske kan du genkende noget af dig selv i Jacob?   Eller fra denne artikel https://www.open-mind.dk/2021/03/22/svaekket-selvvaerd-som-voksen/

Du tænker for meget i stedet for ’bare’ at være dig selv

Føler du ofte, at du er bange for sige noget dumt? Frygter du, at dine jokes ikke falder i god jord? Måske er du bange for at sige for meget, eller også er du bange for sige for lidt? Måske bruger du for meget tid på at tænke over din egen ageren, og det bremser dig i at ’hvile i dig selv’ og vise andre, hvem du i virkeligheden er.

De fysiske reaktioner

Det kan være, at du har oplevet, at du har været midt i at fortælle en historie til nogen, og at de blot har vendt deres opmærksomhed bort midt i din fortælling. Sådanne oplevelser kan nemt føles som et slag midt i ansigtet, og hvis du oplever for mange af dem, kan de komme til at antage en karakter af skamfølelse, som sidder fast.

Det kan være, du oplever en følelse af at miste kontrollen i dit liv, og at du bebrejder de negative oplevelser på, hvad du oplever som dine egne mangler.

Det dårlige selvværd kan sætte sig og påvirke dig fysisk i de situationer, du føler, du virkelig skal præstere.

De fysiske reaktioner du mærker kan være:

  • Rødmen, svedudbrud, maverumlen, følelses af at skulle kaste op, trykken på halsen, let til tåre.

Din indre dialog

Ofte kan den indre dialog forud for en præstation være opslidende, fordi virkeligheden sjældent passer med, hvad du har forberedt i dit hoved. Måske giver den indre dialog og forberedelse dig en tryghed, men på samme tid forbereder den dig også altid på det værste, og sådan skal det ikke være.

Selvfølgelig er det vigtigt at være forberedt, men det er også vigtigt at opbygge en fortælling om, at det, du skal præstere, kan gå godt.
Hos Open Mind hjælper vi dig med at opbygge dine egne fortællinger; fortællinger som kan gavne dit selvværd og din tro på dig selv.

Svært ved at tilgive egne fejl?

Har du svært ved at sige fra? Føler du tit, at dine grænser bliver overtrådt?
Er du for selvkritisk, og bliver de selvkritiske følelser hængende for længe?
Det kan være, du sidder fast i dine følelser og din afmagt; at du pludselig er blevet din egen værste dommer og ikke kan tilgive dine fejl.

Hvis du bliver ved med at gentage dine fejl over for dig selv, kommer du aldrig videre. De bliver en del af den fortælling, du fortæller om dig selv. At en præstation gik dårligt kan let skabe en fortælling om, at alle fremtidige præstationer går dårligt, hvis du gentager den dårlige oplevelse for dig selv igen og igen. At du har sat dig fast på din selvkritik betyder ikke nødvendigvis, at det forholder sig sådan i virkeligheden, tværtimod.

Vi har alle sammen dårlige dage, og det er helt okay

Vi oplever alle sammen at tænke negative tanker om os selv. Vi har alle sammen dage indimellem, hvor vores selvværd nærmest er ikke-eksisterende. Der vil altid opstå dage, hvor vi er sårbare og styret af vores følelser.

Enkelte dårlige dage betyder ikke, at du har et lavt selvværd, men blot at du er et menneske, hvor humør og overskud kan variere og påvirke dit selvværd de enkelte dage. Det vigtige er, at en fortælling ikke opstår, hvor du hver enkelt dag føler, at du ikke er god nok, og at hver dag er en udfordring. Det dårlige selvværd må ikke blive konstant, og det skal vi hos Open Mind nok hjælpe dig med.

Hjælp dig selv videre

Hvis du selv døjer med dårligt selvværd og genkender dig selv i teksten, så skriv eller ring til os. Vi står klar til at hjælpe dig.

Husk på: Det er modigt at bede om hjælp.

Sammen opbygger vi din styrke og dit selvværd, så du kan begynde at elske og acceptere dig selv, som du er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *