Uncategorized

Få hjælp til at tage beslutninger

Få hjælp til de store valg i livet

Livet er fuld af valg og beslutninger. Nogle kan være ganske nemme at træffe, mens andre er store og til tider helt uoverskuelige.

Langt de fleste af vores beslutninger er vi heldigvis gode til at træffe ganske hurtigt, og til tider foretages de uden, at vi overhovedet tænker over dem. De fleste beslutninger i vores liv er nemlig ganske små og ubetydelige i det store hele.

Vores evne til at tage en beslutning kan derimod være en helt anden, når det drejer sig om de store valg i vores liv. Her er det, at man kan opleve en decideret handlingslammelse. Det hele kan fremstå uoverskueligt, og et væld af for- og modargumenter kan suse gennem ens hoved, uden at man egentlig når frem til et endeligt valg.

Det er forståeligt, for det kan være svært at tage store beslutninger på egen hånd.

Især kan det være svært at få overblik over:

  • Hvad vil være det bedste for mig på længere sigt?
  • Hvilke hensyn bør jeg tage og ikke tage til andre?
  • Hvilke positive og potentielt negative konsekvenser vil det få for mit liv?

Hvad er en stor beslutning?

Det kan variere meget for os individuelt, hvad der udgør en stor beslutning. Hvad der kan føles som et stort valg for mig, vil måske ikke vægte lige så højt for dig.
Uanset hvem man er, så har langt de fleste siddet i en situation, hvor de har måttet træffe, hvad der for dem føltes som et potentielt livsændrende valg. Sådanne valg kan være utroligt svære men også utroligt opslidende at tage, især hvis man sidder alene med beslutningen.

En sådan beslutning kunne være:

  • Skal jeg flytte til en ny by eller et nyt land?
  • Bør jeg skifte job eller karriere fuldstændigt?
  • Bør jeg gå fra min partner?

Hvad et svært valg i livet ofte indebærer

Store beslutninger har det med at kræve, at man både siger ja til noget nyt men også siger farvel til nogle eller noget. Hvis du eksempelvis vælger at flytte til udlandet, kommer du uden tvivl til at sige farvel til nogle venner og måske endda familie i din søgen på eventyr og nye oplevelser.

Inderst inde ønsker vi ikke at give slip på noget

Man kan altså ikke forvente at kunne træffe livsændrende store beslutninger, hvis man ikke også indstiller sig på, at man giver slip på noget andet. Store beslutninger har det nemlig gerne med at bære en pris, og inderst inde ønsker man ikke at betale den. Vi ønsker ultimativt kun at opleve det positive og gode ved vores beslutninger. Vi ønsker helst ikke at skuffe eller svigte nogle. Alt i alt ønsker vi at undgå den smerte vores beslutninger til tider kan føre med sig, og det kan skabe urealistiske forventninger til de valg, vi ønsker at træffe.

Når bekymringerne tager over

Netop dette ønske om ikke at give slip på noget eller at betale en beslutnings pris kan gøre, at de store valg i livet svære at træffe.
I længden kan bekymringerne over ikke alene at træffe den bedst mulige beslutning, men også at træffe den på den bedst mulige måde, gøre, at man mister kontrollen over sin egen beslutning.
Med tiden kan det være, at man giver efter og forbliver i det samme gamle i frygten for at skuffe andre eller de potentielle negative konsekvenser, ens valg kan have. Efterfølgende vil man måske se tilbage og være skuffet over, at man ikke valgte anderledes, eller at beslutningen ikke blev éns at træffe i sidste ende. Måske har du allerede oplevet at have det sådan?

At sidde fast i beslutningsprocessen

Det kan være, at du selv sidder fast i en svær beslutningsproces nu. Du tænker for og imod igennem og bliver måske helt rundtosset af at overskue konsekvenserne af din beslutning.
Det kan medføre fysiske reaktioner. Det kan være stressende og være svært at finde ro i hovedet, når man konstant udskyder og genovervejer en stor beslutning i sit liv. Man kan rent ud sagt blive helt opslidt uden, at man egentlig kommer tættere på svaret

Når det virker uoverskueligt

Det kan virke næsten paradoksalt, at selv vores positivt funderede beslutninger kan være så opslidende for os at træffe. Måske har du drømt om at flytte udenlands eller at skifte karriere længe. Det er det, du har ønsket i lang tid, men så snart du skal til at træffe det endelige valg, kan det virke uoverskueligt og måske endda ubehageligt. Det sidste er især gældende, hvis du føler, at du kommer til at forlade din komfort zone; det du er vant til.

Kunsten af at håndtere uvisheden

Når man stræber efter at tage det rigtige valg, kan man let ende med at bruge adskillige timer, dage eller måske uger på at gruble over, hvad der vil være den rigtige beslutning.

Man kan let blive overbevist om, at jo flere timer, man bruger på at overveje alle valgets aspekter, jo større sandsynlighed er der for, at man finder det rigtige svar. Håbet er, at ens enorme gennemgang af valget til sidst vil fjerne den uvished og usikkerhed, der oftest følger med et stort valg. Det er dog sjældent sådan, det hænger sammen, tværtimod.

Hvordan du kan hjælpe dig selv

For at kunne håndtere situationen skal du som det første acceptere, at et stort valg altid vil indeholde en vis grad af uvished. Du skal kunne acceptere, at det er umuligt at sikre sig alle svar og forudse alle situationer, for sådan er det, når man hopper ud i noget nyt. Det er umuligt at tænke sig frem til, hvad der vil ske i fremtiden, og overtænkning skaber på længere sigt blot mere usikkerhed og frygt.

Hvordan du undgår at overtænke

For at undgå at overtænke situationen, bør du skifte fokus væk fra alt det, du frygter, vil ske, og hvad andre vil tænke. I stedet skal du fokusere på, hvad du er villig til at risikere. Sæt dig ned og skriv det ned, så du visuelt har det foran dig. På den måde undgår du at gentage og skabe overdrevne tanker og forestillinger.

Derefter skal du spørge dig selv, hvad du ville vælge, hvis du så bort fra alle andres holdninger til din beslutning? Det er vigtigt, at du i din beslutningsproces også giver dig selv plads til udelukkende at lytte til dig selv og ikke andre og deres forventninger til dig. Der er din beslutning at tage og ikke andres. Det er dit liv.

Giv dig selv plads til at leve

Sidst men ikke mindst bør du sætte tid af til, hvornår du ønsker at tænke tingene igennem. Det er vigtigt, at du også giver dig selv plads til at leve samtidig med, at du giver dit hoved plads til at få ro. Ligesom at du sætter tid af til arbejde, bør du sætte tid af til at tænke dit liv og din beslutning igennem. Gør det til en aktiv handling frem for et væld af tanker, som konstant flyder rundt i dit hoved.

Hvordan tager jeg den rigtige beslutning?

Når du har gjort ovenstående, bliver det langt lettere for dig at tage den rigtige beslutning for dig og dit liv. Men store beslutninger er stadig altid gode at tale igennem med andre. Her er familie og venner ikke altid nok, især hvis du fornemmer, at de har bestemte krav og forventninger til dig, som kan være modstridende med, hvad du i virkeligheden ønsker. Her kan du have behov for én, som kan hjælpe dig med at reflektere, holde overblik og sørge for, at du ikke går i rundgang med dine negative tanker.

Som coach kan jeg tilbyde dig

I modsætning til nok de fleste af dine venner og familie, har jeg ingen forventninger eller krav til dig. Jeg ønsker, hvad der er bedst for dig, og at du træffer det valg, som kan være med til at forbedre dit liv på lang sigt. Jeg kan hjælpe dig med at danne et reelt overblik over de mulige konsekvenser ved din beslutning; både de positive og de negative. Jeg er i stand til at hjælpe dig med at adskille de reelle bekymringer fra de opstillede og overdrevne. Netop de kan ofte være svære at skille fra hinanden, når tanken om en beslutning har huseret rundt i dit hoved længe.

Jeg kan ikke fortælle dig, hvad du skal gøre, og hvad der vil være den rette beslutning for dig, men jeg kan hjælpe dig med selv at finde vejen derhen. I sidste ende er det kun dig, som kan træffe beslutningen, men jeg hjælper dig i din beslutningsproces, så du træffer det rigtige valg for netop dig og dit liv.

Sammen skaber vi et rum, som er behageligt, overskueligt og afslappet for dig at træffe dit valg i.
Jeg lover at hjælpe dig hele vejen derhen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *