blog posts

Cartsen har en kort lunte overfor hans børn og kone

Carsten har en kort lunte overfor hans børn og kone

I denne case beskriver jeg et forløb med en mand på 41 år, som kontaktede mig for at få hjælp til at håndtere hans irritation og vrede i forhold til hans børn. Hans rigtige navn er selvfølgelig anonymt, men jeg kalder ham Carsten.

Indledende samtale

Til vores første møde, fortæller Carsten mig, at han har brug for hjælp, da han nemt bliver irritabel og kortluntet overfor sine børn. Han har svært ved at styre sit temperament og skælder børnene ud for selv små ting. Stemningen i familien bliver anspændt, og det gør det hele meget værre.

Han fortæller, at han virkelig forsøger at tale pænt til børnene, men han oplever, at børnene hverken hører efter eller gør, som han siger. Det ender derfor med, at han hæver stemmen og skælder børnene ud. Der går næsten ikke en eneste dag, uden at Carsten mister tålmodigheden over for sine børn.

Carsten ønsker ikke at skælde ud, og han er meget bekymret for, at han på sigt ødelægger sit forhold til sin kone og sine børn. Han har det dårligt med sig selv og kan slet ikke forstå, hvorfor han bliver ved med at blive vred, når han ønsker en glad og velfungerende familie. Det er som om, han ikke længere har kontrol over sig selv, sine tanker og handlinger.

Carsten fortæller desuden, at han har læst, at hvis forældre ofte skælder deres børn ud, så kan det være skadeligt for børnene.

Carsten føler sig magtesløs og frustreret

Carsten ville ønske, at han havde tid og overskud til at hygge med sine børn. Han oplever, at de er meget krævende og hele tiden søger hans opmærksomhed. Han har ikke 5 minutters fred til at kunne samle sine tanker og trække vejret.

Carsten kone vil gerne have, at de planlægger sammen og tager stilling til en masse ting. Hun bliver ked af det, når Carsten skælder børnene ud. Carstens kone er meget frustreret over, at der aldrig er tid til at være kærester. Det er som om, de er mere venner og organisatorer, end de er kærester.

Carsten elsker sine børn og kone over alt på jorden og beslutter sig hver aften for, at i morgen skal det være anderledes. ”I næste uge, så kommer der mere ro på, og alting bliver godt igen. ”Dette har han sagt til sig selv i uendelig lang tid, og nu har han truffet en svær, men vigtig beslutning: Han vil have hjælp til at ændre den ulykkelige situation.

Samtalerne

Målet med samtalerne er altså, at han skal kunne undgå at skælde børnene ud eller at eksplodere overfor både sine børn og sin kone. Han vil kunne hygge sig med børnene og have det sjovt sammen. Hans kone skal opleve, at han er en god far og mand.

Da jeg spørger ind til Carsten, fortæller han mig, at det er svært for ham, at få familieliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Han møder ofte sent på arbejde, da det er ham, der afleverer børnene. Det betyder også, at han hver aften arbejder nogle timer efter, at børnene er lagt i seng.

Da vi arbejder os ind på, hvordan hans hverdag er på arbejdet, og hvordan han forsøger at løse hans mange opgaver, viser det sig, at han nogle dage sidder og kigger i mailboksen, læser lidt af en mail og lidt af en anden uden at handle på en eneste af dem. Han oplever at opgaverne hober sig op, så han til sidst ikke aner, hvor han skal starte.

Carsten har altid været dygtig til sit arbejde, og han føler ikke, at han kan bede hans kollegaer om at tage nogle af opgaverne eller at gå til chefen, og gøre det til et problem. Han føler det kun er ham, der kan løse de svære opgaver. Carsten har brug for at vide, at opgaverne bliver løst rigtigt og ordentligt, så kunderne ikke bliver utilfredse.

Terapiforløbet og forandringen

Samtalerne er bare en del af terapiforløbet. De egentlige ændringer, som tager udgangspunkt i Carstens oprigtige ønsker, om hvordan hans forhold til først og fremmest hans børn og kone, men også arbejde, skal være, sker gennem erkendelse, bearbejdning af overbevisninger og konkrete øvelser. Dertil kommer, at Carsten bliver udrustet med nogle værktøjer, han skal bruge, når de uønskede situationer opstår.

Hvad Carsten gør i stedet for at skælde ud

Efter få terapisessioner er Carsten klar til selv at skabe forandringen. En af de ting Carsten gør anderledes er, at han lægger pc, telefon og alle tanker om arbejdet væk fra sig den første time når han kommer hjem til familien. I den time er han 100 procent nærværende med børnene. De leger, spiller, spiser eller går i haven. Når børnene oplever, at far ser og lytter til dem den første time, så har børnene efterfølgende ikke det samme behov for fars opmærksomhed. Carsten får nu mulighed for at gøre det han skal, om det er praktiske gøremål eller se på noget arbejde.

I stedet for at være frustreret og skælde ud, ved Carsten nu, hvorfor konflikterne starter, og hvordan de kan løses. Ja, det kræver en lille investering af tid, men den kommer mange gange igen, når der er ro og glæde i hverdagen. Carsten har fået nye handlemuligheder, så han ikke oplever den magtesløshed der gør, at han skælder ud.

Tilliden tilbage i parforholdet

Carsten har sammen med sin kone aftalt, at de sætter tid af til at snakke sammen, planlægge ugen og husker at få tid sammen til at være kærester og ikke kun snakke om børn og planlægning. De er blevet langt bedre til at lytte til og stole på hinanden.

Gøre arbejdsugen mere overskueligt

På arbejde sidder Carsten ikke længere og stener i mailboksen. Han handler og oplever en stor glæde ved at få løst og afsluttet opgaverne. Han når ikke det hele, men prioriterer ved hjælp af enkle redskaber, og glæder sig over alle de opgaver, han rent faktisk når.

Stopper tankemylder

Carsten fokuserer ikke længere bekymringer og grublerier. Han ved, at han har indflydelse på hvor meget eller hvor lidt tid han bruger på bekymringer og grublerier. Han ved nu, hvad han kan gøre anderledes. Det skaber store forandringer og generer et længe savnet overskud.

Har du også brug for hjælp til forandringer

Open Mind kan også hjælpe dig med redskaber til at skabe forandring i dit liv. Kontakt os ved at udfylde kontaktformularen nedenunder eller ring til os.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *