blog posts

Hvordan du stopper med at overspise

Få hjælp til at stoppe din overspisning

Vi kender det alle sammen. Vi har dage, hvor vi spiser mere end kroppen har brug for. Ja, hvis vi skal være helt ærlige, så kan vi have dage, hvor vi decideret overspiser.

Det kan være, at du ikke har fået nok søvn. Det kan være, at du har haft en hård dag på arbejde og føler dig træt. Det kan også være, at du slet ikke er klar over, hvornår og hvorfor du nogle dage simpelthen overspiser.

Når det sker en gang imellem er det okay, men når det pludselig ikke længere er undtagelser, men nærmest ritualer eller noget du bare MÅ have mindst én dag i ugen, så er der god grund til at få hjælp.

Tegn på overspisning du skal være opmærksom på

Du mærker skam og dårlig samvittighed over at du overspiser eller spiser usundt. 

Du siger lignende sætninger til dig selv: Det burde jeg ikke, jeg har ingen rygrad, jeg duer heller ikke til noget som helst. 

Du spiser i hemmelighed. Du sniger dig til at spise og gemmer maden i skabet, synes det er pinligt at skulle spise så meget foran andre.

Du mister kontrollen. Og oplever ikke at kunne stoppe med at spise selv om du er mæt.

Dine tanker kredser meget om mad, vægt, krop. Når du er trist eller træt tyr du til overspisning.

Hvorfor overspiser du?

Når du har brug for trøst og når du rammes af skyld og skam, så er du inde i en negativ spiral.

Trøst: Når du spiser sukker, vil du opleve en kortvarig lykkefølelse, da sukker aktiverer hjernens belønningssystem. Denne kortvarige lykkefølelse kan føles så rart, at du fejlagtigt tror, at store mængder sukker giver dig en større lykkefølelse. Du indtager derfor store mængder sukker i håb om at opnå:

  • Glæde
  • Lykke
  • Trøst
  • Forkælelse
  • Egen omsorg

Vores krop er programmeret til at elske sukker og fedt. Vi bruger sukker som belønning, da belønningscenteret i hjernen frigiver et stof, når vi spiser sukker. Dette giver os en kortvarig lykkefølelse, og det er netop derfor, at du har så svært ved at modstå fristelsen.

Det er svært at sige nej til følelsen af lykke og forkælelse. Når du står i supermarkedet og beslutter dig for at købe slik, kage eller chips, får du derfor hurtigt fortalt dig selv at:

  • Jeg fortjener lidt forkælelse i dag
  • Jeg er træt og har akut brug for noget sukker (energi)
  • Jeg køber mange forskellige lækre sager med hjem, så jeg ikke risikerer at mangle noget, jeg får lyst til senere.
  • Jeg spiser ikke det hele i dag, men gemmer lidt til de kommende dage.
  • Der er tilbud, når jeg køber to (chips, chokolade, kager)

Skyld og skam over overspisning

Når du efterfølgende føler skyld og skam over din overspisning, aktivere du et negativt stressreaktion og stresshormon udskilles i din krop. Når det sker, ja så fortæller hormonerne din krop, at nu er det en god ide at lagre mere fedt og derfor øges din appetit yderligere. Samtidig nedsætter den din nydelse ved at spise sukker og fedt. På den måde skal der langt mere mad til, før du får den tilfredsstillelse som du går efter. Du får på denne måde lyst til at trøstespise endnu mere, for at kompensere for din egen selvkritik og negative sætninger du fortæller dig selv. 

 Der er rigtig mange, der overspiser – du er ikke alene

Du oplever, at du simpelthen ikke kan tage dig sammen til at sige fra. At du er drevet af en uro i kroppen og ikke føler, at du kan slappe af, før du får sukker og fedt. Du har prøvet at ”tage dig sammen”, men det lykkedes ikke. Alle dine tanker kredser om mad, indtil du får spist sukker og fedt.

Oftest sluger du nærmest slik, chips og kager. Du når slet ikke at nyde det, og du fortsætter med at spise, til du har fået for meget og bliver dårlig.

Det skal vi have ændret på. Du skal ikke fortsætte med at dømme dig selv. Overspisning handler ikke om at tage sig sammen eller at have rygrad og selvdisciplin.

Hvad handler overspisning så om?

Overspisning handler om, at du har fået skabt nogle dårlige og uhensigtsmæssige vaner. Det handler om tanker. Tankerne og overbevisninger om, hvad sukker og fedtindtag vil give dig.

Du har en øget tendens til at overspise på grund af følelser, sult, træthed, tristhed, ensomhed, stress, træthed og behov for omsorg.

Mange overspiser for at slippe nogle følelser, fordi de ønsker at dulme noget og som erstatning for omsorg, kram og nærvær. Du er ikke selv bevidst om, at det er derfor, du gør det. I terapien når vi frem til, hvad det helt konkret er, du forsøger at få og opleve ved at indtage store mængder sukker og fedt.

Intentionen bag usund kost er at forkæle sig selv og være god ved sig selv. Når først beslutningen er taget, så mærkes uroen i kroppen og følelsen af, at det ikke kan gå hurtigt nok. Du vil oftest opleve en sitrende fornemmelse, uro i kroppen og endda en smule panik – jeg skal have sukker NUU! Tankerne om hvor godt det bliver at indtage noget usundt fylder ALT. Du oplever, at du ikke har noget valg.

Når først du har fortalt dig selv at ”Åh nej, jeg trænger til sukker” så trigger det din hjerne og adfærd som gør, at du slet ikke føler, at du kan styre din trang, og at du får det fysisk ubehageligt, hvis du ikke indtager sukker og fedt. Samtidig vil du forsøge at sige til dig selv “Jeg må ikke spise chokolade”. Din hjerne opfanger bare ikke ordet “ikke” og derfor vil din hjerne høre “jeg må spise chokolade” og så mærker du, at du slet ikke kan lade være med at spise chokolade. Det bliver nærmest umuligt for dig ikke at gøre det.  

Når du til sidst må overgive dig, bruger de fleste strategien ” jeg spiser det hurtigt, så er det væk (det skamfulde hurtigt overstået)”.  Når du spiser hurtigt, så når du desværre ikke at smage rigtigt på maden og opnår derfor heller ikke den tilfredsstillelse som du netop søger ved at spise usundt. 

Når du har forsøgt at sige “ikke” til dig selv og efterfølgende forsøgt at spise hurtigt for at få det overstået og du derfor har spist mere end du havde aftalt med dig selv, så kommer der en ny reaktion hos dig. 

Nu har jeg fejlet, jeg har tabt, så nu kan jeg lige så godt fortsætte. 

Der er altså rigtig mange mekanismer på spil når du overspiser og det er mekanismer der forværre din overspisning. 

Lad os sammen være nysgerrige på, hvorfor du reagerer og handler, som du gør.

Da det er dine tanker, der har skabt din overspisning, tilbyder vi hos Open Mind at hjælpe dig med at få kontrol og være i stand til at beslutte dig for, hvad du vil vælge at gøre. Spise usundt eller undlade at spise usundt.

Det kan lade sig gøre, og det er ikke så svært, som du tror. Vi hjælper dig med,  hvordan du gør, og hvordan du holder fast. Vi samarbejder med en kostvejleder, og netop denne kombination gør det langt lettere for dig at få nye vaner. Du kan læse mere om vores kostvejleder her og booke en tid. Vi støtter dig hele vejen til du atter har taget kontrol og styring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *